loading...
فایل های علمی
مدیر بازدید : 16 شنبه 02 اردیبهشت 1396 نظرات (0)

صفحات فشرده چوبی یا فراورده های كامپوزیت

صفحات فشرده چوبی یا فراورده های كامپوزیتدسته: مکانیک
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 105 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 129

صفحات فشرده چوبی یا فراورده های كامپوزیت در 129 صفحه word قابل ویرایش با فرمت doc

قیمت فایل فقط 6,800 تومان

خرید

صفحات فشرده چوبی یا فراورده های كامپوزیت



مقدمه

 

صفحات فشرده چوبی یا فراورده های كامپوزیت شامل انواع تخته فیبر،تخته خرده چوب ،پانل های چوبی با اتصال معدنی و فراورده های قالبی خرده چوب می باشند كه در مقایسه با محصولاتی مانند كاغذ و تخته لایه قدمت چندانی نداشته ودر ردیف فراورده های نسبتا جدید چوبی قرار می گیرند. ازآنجایی كه این فراورده ها براساس  پژوهشهای آزمایشگاهی و مطالعات خطوط پالپوت شكل گرفته و رشد و توسعه  یافته اند لذا رابطه تنگاتنگی با علوم و تكنولوژی روز دارند. در این تحقیق فراورده هایی كه ازانواع  خرده چوب و فیبر تولید می شوند مورد بحث قرار گرفته مبانی تولید و كاربرد آنها و همچنین فناوری تولید این فراورده ها مورد توجه وتاكید قرار می گیرند . صنایع تولید كننده پانل های چوبی تاكید ویژه ای بر مصرف پسمانده ها و چوبهای كم ارزش دارند. از جمله این مواد می توان گونه های  چوبی كم مصرف ،گرده بینه های غیر قابل استفاده جهت  تولید  چوب های بریده و تخته لایه ،بقایای بهره برداری ازجنگل(شاخه ها و چوبهای كم قطر)پوست درختان،پسمانده ها وضایعات  كارخانه های صنایع چوب و نیز مواد لیگنو سلولزی حاصل از مزارع كشاورزی و درختان باغی را نام برد. توسعه و گسترش این صنایع كه پسمانده ها و مواد كم ارزش را به عنوان ماده اولیه مصرف نموده و فراورده های با ارزشی  تولید میكنند،نقش مهمی درحفظ منابع طبیعی و بهسازی  محیط زیست ایفا می كند. در ساخت پانل های چوبی مقدار ناچیزی مواد غیر چوبی مانند رزین های مصنوعی و مواد شیمیایی نیز مورد استفاده قرار میگیرند كه مقدار آنها در مقایسه با مواد تجزیه پذیر چوبی و لیگنوسلولزی كاملا محدود است . این مسئله نیز در پایداری شرایط اكولوژی و حفاظت محیط زیست ،دارای اهمیت قابل ملاحظه ای می باشد. استفاده از مواد اولیه تجزیه پذیر ،كارخانه های صنایع چوب را از واحدهای تولید كننده فراورده های صنعتی و ساختمانی متمایز ساخته و آنها را به سبب رعایت استانداردهای زیست محیطی در موقعیت مطلوبی قرار می دهد. در همین راستا ،درسالهای اخیر بررسیهای گسترده ای در زمینه ساخت چسب از مواد آلی ماننده تانن ها و لیگنین كه از پسمانده های اصلی كارخانه های كاغذ سازی است به عمل آمده و نتایج امیدوار كننده ای نیز در بر داشته است.

 

تولید فراورده های صنعتی  و ساختمانی از منابع غیر قابل  تجدید و مواد اولیه تجزیه ناپذیر مانند فلزات و مواد پلاستیكی ،در شرایطی كه منابع تجدید شونده و مواد تجزیه پذیر از قبیل چوب و مواد لیگنوسلولزی در دسترس باشند،مغایر با معیارهاو اصول حفظ محیط زیست بوده و در راستای اهداف توسعه پایدار نمی باشند،. كاربرد مواد تجزیه ناپذیر باید در چارچوب برنامه ریزی دقیق  وجامع ملی در جهت اهداف و نیازهای عمومی جامعه باشد و شرایطی كه امكان تولید فراورده های مورد نیاز از مواد تجزیه پذیر وجود دارد ،مصرف  مواد تجزیه ناپذیر برخلاف  مصالح جامعه بوده و لازم است محدود گردد.

 

امروزه با گرایش واحد های جنگلداری كشورهای صنعی به كاشت گونه های سریع الرشد با دوره های بهره برداری كوتاه مدت ،قطر گرده بینه های حاصل  كاهش یافته و مصرف آنها جهت تولید چوبهای بریده و فراورده های لایه ای نیز محدود گشته است .این  مسئله باعث شده تا صنایع تولید كننده پانل های چوبی كه مصرف كننده چوبهای كم قطر و خرده چوب می باشند،به لحاظ  كمی و كیفی  رشد و توسعه یافته و با تولید انواع  فراورده های صفحه ای ،بازارهای گسترده ای را به دست آورند. توسعه این صنایع درسالهای اخیر با به كارگیری ماشین آلات و تجهیزات  مكانیزه كه ازسطوح اتوماسیون بالایی برخور دارند همراه بوده و تحولات شگرفی را در فرایند های تولید پانل های چوبی به وجود  آورده است.

 

صفحات فشرده چوبی از نظر كاربرد دارای امتیازهای ویژه  و منحصر به فردی می باشند،از جمله اینكه در ابعاد بزرگ تولید میگردند،دارای سطوح صاف و متراكم هستند،فاقد  معایب متمركز می باشند،ویژگی ها و خواص كاربرد آنها در قستمهای مختلف  یك صفحه و در صفحات مختلف یكنواخت  است.

 

این فراورده ها در مقایسه با چوب ماسیو و فراورد های لایه ای چوب دارای محدودیتهایی نیز می باشند،كه ممكن است كاربرد آنها در مصارف ساختمانی با مشكلاتی مواجه سازد. از جمله این محدودیتها قدرت تحمل بار در درازمدت مقاومتها  و ضریب الاستیسیته در جهت طولی و پایداری ابعاد پانل های چوبی می باشد كه كمتر از چوبهای بریده و تخته لایه است.

 

شایان ذكر است كه با پیشرفتها و دگرگونیهایی كه امروزه در طراحی ساختمان و تكنولوژی ساخت چنین فراورده هایی به وجود آمده مصرف آنها را در ساختمان سازی امكان پذیر ساخته است. تولید خرده چوب هایی با فرم هندسی مناسب و به كارگیری تكنیك های لایه ای كردن و جهت دار كردن ذرات چوب در تخته ،امكان تولید پانل های ساختمانی با خواص كاربردی برابر و حتی بالاتر از ساختمان را به وجود آورده است. تیمار كردن خرده چوب ها با مواد ضد آتش ،مواد حفاظتی و تثبیت كننده ابعاد ،كیفیت این فراورده ها را بهبود بخشیده و دامنه مصرف آنها را به طور قابل ملاحظه ای گسترش داده است.

 

همان گونه كه در بالا ذكر شد از امتیازهای تخته هایی كه در فرایند خشك با پرس های مسطح یا استوانه ای ساخته می شوند ،ابعاد  بزرگ و تقریبا نامحدود آنهاست. كارخانه های تخته لایه غالبا  محصولات خود را با ابعاد 244×122 سانتی متر می رسند،تولید می گردند. علاوه بر آن ،این فراورده ها را در فرایند تولید پیوسته نیز می توان با طول نامحدود تولید نمود. بنابراین امروزه ابعاد تخته ها بر اساس نوع  مصرف نهایی،تقاضای بازار و عوامل اقتصادی مشخص می گردند و محدودیت های ماده اولیه و تكنولوژی  تولید در تعیین آنها نقشی ندارند . قابل ذكر است كه در حال حاضر بزرگترین ابعاد تخته خرده چوب كه با پرس مسطح در ایران تولید می شود 1650×185سانتی متر است . یك خط تولید نیز در شمال ایران ،تخته خرده چوب نازك را به روش پیوسته mende و با پرس استوانه ای تولید می كند.

 

در رابطه با امكانات و پتانسیل های مواد اولیه جهت تولید فراورده های چوبی جدید ،یكی از پژوهشگران عوامل (اجزا )غیر تناوبی چوب را درجدولی ارائه نموده است. 10عامل موجود در این جدول از ضایعات چوب یا چوبهای غیر قابل استفاده برای تولید الوار و تخته لایه حاصل می شوند و 7یا 8 مورد را می توان مستقیما در ساخت تخته های مركب به كاربرد. به عقیده این پژوهشگر ،صد ها نوع پانل همسان را می توان از این مواد به طور مجزا تولید نمود و از مخلوط كردن آنها نیز هزاران نوع فراورده حاصل  میگردد. عواملی مانند اندازه ذرات نوع گونه چوبی و دانسیته آن نیز سبب افزایش وتنوع این فراورده ها خواهد شد.

برای تحلیل نتایج حاصل از ابداعات گذشته و پتانسیل های آینده درتولید صفحات فشرده چوبی ،تیمارهای مربوط به تركیب این  عوامل را می توان به عنوان ایده های از تولید فراورده های جدید در در نظر گرفت . بر این اساس و با توجه به تعداد  عوامل عرضه شده در جدول ملاحظه می گردد كه تعداد تیمارهای ممكن برای تولید محصول  از نظر ریاضی نسبتا  محدود است . اگر به عنوان مثال  تركیبهای دو تایی را در نظر بگیریم  كه هردو عامل به صورت مخلوط همسان در ساخت فراورده ای به بهکار روند،ماکزیمم 196تیمار(ترکیب)به وجود می آید.درصورتی که نسبتهای گوناگون مخلوط 2ماده راكه منجر به تولید محصولاتی با ویژگیهای بسیار متنوع خواهد شد در نظر بگیریم این تیمارها فوق العاده زیاده خواهند شد. هنگامی كه 3ماده غیر چوبی یعنی پلاستیک ،فلزات ومواد معدنی به این مجموعه اضافه گردند ،افزایش قابل توجهی درتعداد تیمارهای ممكن جهت تولید فراورده های جدید حاصل خواهد شد.در صورتی كه دو گروه عوامل چوبی و  غیر چوبی را با هم در نظر بگیریم تعداد تیمارها بازهم افزایش خواهد یافت . برا ین اساس از نظر تئوری نزدیك به 5000 تیمار به وجود خواهد آمد . در صورت كاهش بعضی از تیمارها به

قیمت فایل فقط 6,800 تومان

خرید

برچسب ها : صفحات فشرده چوبی یا فراورده های كامپوزیت , صفحات فشرده چوبی یا فراورده های كامپوزیت , صفحات فشرده چوبی , فراورده های كامپوزیت , تحقیق صفحات فشرده چوبی , مقاله فراورده های كامپوزیت , تحقیق درمورد فراورده های كامپوزیت , دانلود مقاله صفحات فشرده چوبی , دانلود رایگان صفحات فشرده چوبی یا فراورده های كامپوزیت , بررسی صفحات فشرده چوبی , دانلود صفحات فشرده چوبی یا فراورده های كامپوزیت , دانلود تحقیق بررسی ف

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 2093
  • کل نظرات : 1
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 38
  • آی پی دیروز : 39
  • بازدید امروز : 87
  • باردید دیروز : 96
  • گوگل امروز : 5
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 1,499
  • بازدید ماه : 2,296
  • بازدید سال : 12,717
  • بازدید کلی : 186,169